.

poniedziałek, 11 lipca 2011

Ratatouille prowansalskie - doskonałe dla wegetarian i nie tylko.

Składniki:
2 duże ugotowane ziemniaki
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 mały bakłażan
1 pomidor bez skórki
2 grube plastry sera koziego lub 1 camembert
2 ząbki czosnku
świeże zioła: tymianek, rozmaryn
oliwa, sól pieprz

Sos:
2 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżka aceto balsamico di Modena
2 łyżki wody
oliwa po smażeniu warzyw
tymianek
sól, pieprz

Ziemniak pokroić w grube słupki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Cukinię, bakłażan, paprykę pokroić w paski i obsmażyć na oliwie dodając zioła i czosnek, sól i pieprz.
Warzywa ułożyć na ziemniaku, na nim 2 grube plastry pomidora i plaster sera koziego lub pół krążka sera camembert.
Zapiec, aż ser się lekko zarumieni.

Sos-Na patelnię po warzywach wlać wszystkie składniki sosu.Gotować mieszając 2min.

Na talerz wyłożyć zapiekankę i wlać sos.