.

sobota, 11 lutego 2012

Barszcz ………..


Celowo nie podaję nazwy tego barszczu. Na pewno wywodzi się z Ukrainy. Każda część Ukrainy ma swój przepis na barszcz. Są barszcze z wędzonką, mięsem, fasolą, grzybami . Barszcz podawany w Polsce pod nazwą „ barszcz ukraiński” znacznie różni się od oryginalnego, np. tym, że nie zawiera żadnej fasoli, jak również tym, że poszczególne składniki barszczu dodawane są w ściśle określonym czasie, tak żeby żaden składnik nie był rozgotowany. Barszcz ten powinien po ugotowani, odstać godzinę i dopiero wtedy po podgrzaniu podajemy. Z tym podanym przeze mnie, jest podobnie, też powinien trochę odstać.
Ten barszcz bardziej przypomina barszcz wołyński.
Składniki:
½ mięso wołowe + włoszczyzna do gotowania mięsa.
20 dkg. boczek wędzony
½ kg ugotowanych buraków
1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
2 marchewki
1 pietruszka - korzeń
½ selera – korzeń
1 szklanka pokrojonej kapusty
3 ziemniaki
¾ szklanki śmietany 18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, liść laurowy
Odrobina cukru do smaku

Ugotować mięso, wyjąć z wywaru, poczekać żeby ostygło, pokroić w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać, przesmażony, pokrojony w kostkę boczek i ugotowane mięso.  Włożyć pokrojone w kostkę warzywa, ziemniaki i kapustę. Gotować 15 minut. Dodać ugotowaną z częścią wywaru fasolę i buraki starte na tarce o dużych oczkach, liść laurowy i gotować jeszcze około 10 minut. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem. Doprawić do smaku. Po dodaniu śmietany już nie gotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie podgrzać i podawać barszcz posypany koperkiem.