.

wtorek, 10 czerwca 2014

Zupa z awokado.


 Soup with avocado.



Składniki.
2 awokado dojrzałe
125 ml śmietany słodkiej
200ml bulionu z drobiu
1 łyżka wytrawnego sherry
sól
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki wody
sól

Wykonanie.
Z dojrzałego awokado wydrążyć miąższ. Wlać śmietankę i zmiksować.
Dodać zagotowany bulion, dobrze wymieszać .Doprawić solą ,sherry, pieprzem i odstawić.
Mąkę kukurydzianą zagnieść z małą ilością wody, ciasto powinno być twarde.
Rozwałkować zawinięte w papier  pergaminowy na cienki placuszek.
Upiec na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni z obu stron na żółty kolor, pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy.

Im bardziej dojrzałe awokado ,tym zupa jest bardziej kremowa. Chodzi o konsystencję, nie kolor..