.

wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasto drożdżowe z masą sernikową.



Składniki.
Ciasto.
450g mąki
30g drożdży
100g cukru
200ml letniego mleka
100g masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Na wierzch-masa sernikowa.
1/2 torebki budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
125 ml mleka
125 ml śmietanki kremówki
400 g sera ricotta
2 żółtka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Kruszonka.
100g mąki
100g cukru
100g masła
50g płatków migdałowych

Wykonanie.
Mąkę przesiać do miski.
W środku zrobić zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże.
Dosypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100ml letniego mleka.
Dosypać trochę mąki z brzegu i wyrobić papkę.
Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową.
Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka.
Odstawić na 45 minut.
Masa sernikowa.
Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa.
Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń.
Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry.
Wylać masę serową.
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać masę serową.
Wierzch posypać płatkami migdałów.

Dużo pisania i czytania, ale wbrew pozorom ciasto robi się sprawnie.