.

niedziela, 20 maja 2012

Jabłka pieczone z bezą.



Szybki, łatwy, smaczny deser w pół godziny.







2 jabłka winne
4 łyżki jagód (mogą być inne owoce)
2 łyżeczki płynnego miodu
1 białko
4-5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka soku z cytryny






Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Środek wypełnić owocami i polać miodem.
Piec w temp.180-200 stop.15-20 min, zależy od gatunku jabłek.
Ubić białko z cukrem, dodać sok z cytryny.
Wyjąć jabłka ,nałożyć pianę z białek i zapiekać około 5min.Uważać ,aby nie przypalić bezy.
Jeżeli wolimy bezę wysuszoną, to zmniejszamy temperaturę i trzymamy jabłka w piecu dłużej.






Życzę kulinarnej rozkoszy !