.

środa, 23 grudnia 2009

Wesołych Świąt

Grillowany kozi ser na toście z sałatą i dresingiem balsamico



Z chleba tostowego wykroić krążek wielkości sera. Osobno grillować tost i ser. Na krążek chleba tostowego położyć grillowany kozi ser. Całość położyć na sałacie, dookoła dresing balsamico.

Pierś z kurczaka faszerowana szparagami i mozzarellą owinięta szynką parmeńską.



Pierś z kurczaka cienko rozbić, najlepiej przez folię. Posolić, oprószyć białym pieprzem i położyć na środku dwa zielone szparagi i ser mozzarella. Zrolować jak na de volailla. Obwinąć plastrem szynki parmeńskiej i całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu , wyjąć z foli i obsmażyć na patelni, ew.wstawić na 5 minut do dobrze rozgrzanego piekarnika. Podać z dodatkiem sosu z czerwonej papryki i ziemniakami dauphinoise, Jako jarzyna - bukiet parowanych warzyw.

Chicken fajitas with salsa & guacamole soured cream - Kurczak w tortilli

Piersi z kurczaka pokroić w paski, posypać obficie przyprawą –fajita- przesmażyć, dodać pokrojoną w paski różnokolorową paprykę , pokrojoną w talarki cebulę, dodać 3-4 ząbki posiekanego czosnku, sól i jeszcze trochę przyprawy fajita. Wszystko poddusić, skropić cytryną, dodać odrobinę koncentratu pomidorowego i zagęszczone pomidory z kartonika. Trochę przestudzić i ułożyć na gorącej tortilli. Całość polać niedużą ilością kwaśnej śmietany, sosem guacamole i salsą. Dosłownie cieńkie paski tych sosów. Na całości rozłożyć trochę zielonych sałat. Najlepsze są gotowe miksy sałat. Całość zrolować .Tortillę można przekroić w połowie na ukos, a pomiędzy tortillę położyć na sposób angielski frytki. Do tego trochę zielonej sałaty z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem i vinegrete. Jak na sposób angielski to obowiązkowo do frytek majonez. Osobiście wolę samą tortillę, jedynie z zieloną sałatą.
W skład przyprawy fajitas wchodzi – sól, cebula, papryka, cukier, sproszkowany czosnek, pieprz Cayenne, koleander, gałka muszkatowa, oregano, cynamon, skórka z lemonki .
Placki tortilli najlepiej kupić gotowe.

Croque monsieur with chips & salad – angielski lunch


W dowolnym tłumaczeniu jest to tost z szynką i serem, z dodatkiem frytek i sałaty.
Trzy kawałki dużego chleba tostowego smarujemy zimnym białym sosem ( masło, mąka, mleko, odrobina soli). Na pierwszy kawałek kładziemy plaster gotowanej szynki i posypujemy obficie startym żółtym serem. Na górę nakładamy posmarowany tost, następnie tost smarujemy sosem ,kładziemy na niego szynkę i ser i całość przykrywamy trzecim posmarowanym tostem. Całość lekko ugniatamy i obsmażamy z dwóch stron na patelni, a następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy. Nasz tost kroimy na ukos. Powyżej kładziemy sałatę zieloną mix, trochę ogórka, pomidora i szczypiorku. Skrapiamy winegretem. Pomiędzy przekrojony tost układamy frytki.