.

sobota, 15 marca 2014

Gramigna z delikatnym boczkiem i octem balsamicznym.


Gramigna.


Gramigna, krótki makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli.
W idealnym przypadku do powyższego dania,  kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki.
Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat  w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
.W tym daniu ,intensywny aromat aceto balsamico poprawia smak boczku, istotnego składnika potrawy.

200g pasty gramigna lub spaghetti kolorowego
200g boczku wędzonego
125 ml aceto balsamico di Modena
50 g parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek

Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente.
Na gorącej oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony boczek.
Posolić, wlać ocet i dusić ,dopóki płyn całkowicie nie odparuje.
Ugotowany makaron odcedzić i zmieszać z boczkiem. Posypać startym parmezanem.
Polecam przepis szczególnie ze względu na wspaniały nowy smak boczku. Potrawa jest łatwa i szybka do wykonania.