.

wtorek, 17 lipca 2012

Mus ze świeżych ogórków.


Sezon ogórkowy czyli wakacyjny już trwa, ale nie w naszych kuchniach. Poszalejmy trochę kulinarnie, bo świeżych warzyw i owoców jest dużo. Na gorące dni polecam orzeźwiający mus ogórkowy. Serwowany z sosem bazyliowo orzechowym jest doskonałą przystawką ,z kremowym aceto balsamico o smaku pomarańczowym lub figowym możemy podać jako deser.





1 długi ogórek (20-22cm)
2,5łyżeczki żelatyny
sól. pieprz

Ogórek obrać, pokroić na plastry i zmiksować. Doprawić pieprzem i solą. Dodać rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody żelatynę. Napełnić miseczki, kieliszki i oziębić.









Sos bazyliowo orzechowy.
100ml śmietany lub jogurtu
1 garść listków bazylii
1 łyżka orzechów włoskich
sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać sól i pieprz wg smaku.
Kremowe sosy aceto balsamico do kupienie w "dobrych sklepach".









Serdecznie polecam ten delikatny ,orzeźwiający specjał.