.

czwartek, 30 kwietnia 2009

Fricasse Christophera

Składniki:
0,5 kg pieczarki
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka b/skórki
2 pomidory b/skórek
3 ząbki czosnku
20 dkg. zielonego groszku świeżego albo mrożonego
1 duża cebula
2łyżki masła i olej
200 ml. śmietanki kremówki 36%
2 łyżki posiekanego koperku
5 dkg. sparzonych rodzynek
Szczypta ostrej papryki, cukier puder, sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Przełożyć do rondla. Małe pieczarki pokroić w ćwiartki, większe w ósemki. Cebulę w kostkę, czosnek posiekać. Z papryki zdjąć skórkę ( są specjalne obieraki, albo włożyć do piekarnika, opiec i następnie na chwilę do woreczka foliowego. Po chwili wyjąć z worka i skórę ściągnąć. Paprykę pokroić w paseczki. Na pozostałej części masła przesmażyć czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki. Przełożyć do rondla z kurczakiem. Pomidory sparzyć , zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić w kostkę i dodać do rondla. Na koniec groszek i rodzynki. Przeważnie dodaję groszek mrożony, dlaczego nie z puszki. Po prostu dlatego że groszek mrożony ma bardzo ładny zielony kolor. Dodaję go również do sałatek, ryb w galarecie itd. Groszek w puszce jest mdły, szary ale jak ktoś lubi, to może być z puszki. Przyprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Na koniec wlać śmietanę, chwilę poddusić. Całość powinna być gęsta. Posypać koperkiem. Fricasse jest doskonałe w połączeniu z ryżem.

Jambalaya


Jest ładna pogoda i bardzo lubię spożywać obiady na tarasie. Jambalaya to takie danie jak ja nazywam misz-masz. Mieszasz i masz. Nie jest za ciężkie, każdy może nałożyć ile chce. Jest smaczne.

Składniki:
1 szklanka ryżu, który należy zeszklić na patelni, czyli na patelnię najlepiej teflonową nalewamy 1 łyżkę oleju i jak się olej nagrzeje wsypujemy suchy ryż i mieszając doprowadzamy do jego zeszklenia.

20 dkg kiełbasy np. śląska, brocka
20 dkg chudego wędzonego boczku
2 piersi z kurczaka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3-4 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
½ - 1 litra bulionu z drobiu
Liść laurowy
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Papryki i cebulę pokroić w kostkę, seler w pół plasterki. Kiełbasę w pół plasterki, boczek w paski, mięso kurczaka w kawałki.

Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojone na kawałki mięso kurczaka i cebulę. Smażyć aż się zarumienią. Dodać boczek i kiełbasę, następnie papryki i seler, cały czas mieszając i zeszklony ryż. Chwilę jeszcze smażyć i zalać częścią bulionu. Dodać liść laurowy, sól, pieprz i curry . dokładnie wymieszać . Gotować pod przykryciem 20 minut. Co pewien czas zamieszać. Ilość dodanego bulionu zależy głównie od ryżu który go wchłonie. Danie nie może pływać w bulionie. Powinno być suche a zarazem soczyste. Jeżeli ktoś nie lubi curry, może dodać szafran lub kurkumę.