.

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Warkocz ze śledzia.



Warkocz ze śledzia z dwoma sosami – musztardowym i pomidorowym.
„Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie‚ byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary” – mawiał Bismarck‚ niemiecki żelazny kanclerz.
Śledzie, najlepsze są matiesy w oleju. Wyjąć z opakowania, położyć na sito, tak żeby odciekł olej. Wysuszyć na papierze kuchennym. Pokroić wzdłuż na około 1 centymetrowe paski. Z  3 pasków upleść warkocz.
Sos musztardowy  - ½ jabłka i ½ cebuli pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na maśle. Ostudzić.  Przetrzeć przez sito do miski. Dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej Dijon ( bez gorczycy) i 1 łyżkę musztardy Sarepskiej, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, ½ łyżeczki curry, szczyptę soli i białego pieprzu. Wszystko razem wymieszać.
Sos pomidorowy – 2 ząbki czosnku, ½ cebula drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko razem chwilę dusić na patelni. Do smaku dodać –sól, paprykę, biały pieprz, odrobinę soku z cytryny i cukier. Podlać odrobiną bulionu. Wszystko przetrzeć  przez sito. Ostudzić.