.

poniedziałek, 30 maja 2011

Fondant au chocolat - czyt., fondą o szokola

Fondant au chocolat
1 gorzka czekolada o zawartości 77% kakao
4 kostki białej czekolady lub ciemnej lub z cardamonem  lub z chilli
2 białka
3 żółtka (jeżeli małe to 4)
2 łyżeczki cukru
masło do ramefinów

Składniki na 2 średnie porcje, ponieważ deser jest bardzo syty. Lepiej czuć niedosyt i marzyć o następnej porcji, niż poczuć się źle.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja robię to w garnku do gotowania mleka z płaszczem wodnym. Są do kupienia, chociaż ja mam z czasów PRL-u.
Dodać cukier, wymieszać, odczekać  15 min.
Dodać roztrzepane żółtka i ubite białka.
Wlać do wysmarowanych masłem ramekinów (kokilek), foremek.
Włożyć w środek masy po 2 kostki ulubionej czekolady. Możemy dodać cykaty pomarańczowej.
Pieczemy w temp.200 stop.,10 min. Tyle wystarczy, aby czekolada w środku była płynna.
Po wyjęciu z pieca odczekać  3 – 4 minuty  i wyjąć ostrożnie fondant au chocolat.

 Inspiracją wykonania tego deseru był przepis Pani Magdy ( blue_megi), która wyraziła zgodę na umieszczenie przepisu na mojej stronie. Nie chciałem po prostu wszystko skopiować. Został przeze mnie trochę zmodyfikowany, no i umieszczając cokolwiek na stronie muszę przepis osobiście wykonać. Pozdrawiam Panią Magdę Cooklettera miesiąca maja,  Christopher.


Niewinne kusicielki - ekspresowe ciasto truskawkowe.

Niewinne kusicielki.


Truskawki wyhodowano w XVIII w.we Francji zupełnie przypadkowo. W jednym z ogrodów w okolicach Brestu posadzono bezsmakowe poziomki chilijskie i słodkie poziomki wirginijskie. Bliskie sąsiedztwo zaowocowało powstaniem właśnie truskawki ,od której to zaczyna się lato i szaleństwo kulinarne.

Najromantyczniejsze ze wszystkich owoców. Czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok. Nasze polskie truskawki są apetycznie czerwone, na zewnątrz i w środku, cudownie pachnące rozpływają się w ustach.
 Truskawki to małe niewinne kusicielki. Duet truskawki i szampan to najbardziej uwodzicielskie połączenie na świecie. Można się nimi objadać bez obawy o linię.100g truskawek to tylko 30 kalorii. Sytuacja się zmienia diametralnie, jeżeli dołożymy 100g śmietany.
Truskawki myjemy z szypułkami, woda odbiera im smak. W domu trzymajmy je w lodówce i myjmy dopiero przed jedzeniem. Kupujmy pachnące i błyszczące. Te, które za długo leżą na straganach są matowe.

Szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
aromat cytrynowy
50 dag truskawek
250 g śmietanki do ubicia
cukier waniliowy

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem. Dodać aromat cytrynowy
Truskawki przekroić na połówki i wmieszać do ciasta.
Wlać do wysmarowanej masłem formy.
Piec w temp 180 stop. około 40 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Ubić śmietanę (z cukrem lub bez) nałożyć na zimne ciasto, a na górę te małe kusicielki.