.

środa, 26 maja 2010

Czarownica

Nie znam pierwotnej nazwy tego dania. Przepis przywiózł z Indii Kuba. Obecnie właściciel sopockiej restauracji „Rucola”, a przd paru laty wspólnik w oliwskiej „Rucoli” w której byłem szefem kuchni. Oczywiście danie zostało zmodyfikowane, w Indiach nie jedzą wieprzowiny. Mięso tego miłego zwierzęcia, uważane jest tam za nieczyste.

W „Rucoli” pierwotnie nazwaliśmy to danie „ Karkówka na ostro”. Któregoś dnia do restauracji przyszła przecudnej urody dziewczyna . Zamówiła zupę cytrynową i karkówkę na ostro. Jak ładna dziewczyna, to Kuba osobiście podawał do stołu. Komentarz był następujący - „ oczarował mnie Pan tą karkówką”. Z tego oczarowania zrobiła się „Czarownica” zamiast np. „czarodziejki”

Czarownica

Składniki :
1 kg karkówki bez kości pokrojonej tak jak na cienkie frytki
0,8 kg cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki indian curry paste firmy Patak’s
1 – 2 łyżki sweet mango chutney firmy Patak’s
2-3 łyżki dobrego ostrego ketchupu
Olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pokrojoną karkówkę przesmażyć krótko na patelni, nie rumienić, przyłożyć do garnka. Następnie na patelni zeszklić cebulę i dodać do karkówki. Dodać pastę curry, swet mango i ketchup. Dobrze wymieszać, chwilę poddusić i gotowe. Nie dodawać żadnej soli ani innych przypraw. Uwaga potrawa bardzo pikantna, jak ktoś nie lubi bardzo ostrej, chociaż powinna taka być , to można dodać mniej curry.

Jako dodatek proponuję sos czosnkowy, który robi się bardzo szybko.a jak go zrobić ? Podam przepis, chociaż jak przeczyta to mój Boss Lukas, to myślę będzie troche na mnie zły. Sos czosnkowy od kilku lat jest hitem w ” Gospodzie” w Reading.

 Sos czosnkowy

Składniki:
1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku
125 ml. Majonez
125 ml. Śmietana 18%
1 łyżeczka curry
Szczypta vegety
1 łyżeczka soku z cytryny
50 ml.soku z pomarańczy
1 mały pęczek posiekanego koperku

Wszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy.