.

czwartek, 15 maja 2014

Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków.




Składniki.
40 dag mięso mielone wieprzowe
1 jajko
5 dag ryż
1 cebula
przyprawa sumak
czosnek niedźwiedzi
przyprawa Kucharek
pieprz
100 ml bulion z drobiu
1 pęczek botwinka
10 dag orzechy włoskie
10 dag ser topiony
100 ml śmietana 30%
1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie
olej do smażenia
sól

Wykonanie.
Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić.
Liście botwinki umyć. Blanszować  kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC.

Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z chipsami.