.

środa, 7 maja 2014

Imieninowy omlet dla mojej Żony.


Omelet for my wife.


Truskawki proponuję skropić likierem. Bardzo dobry jest likier  Grand Marnier  który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy  z dodatkiem ziół.

Składniki.
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki
2 łyżki mleka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
6 szt. truskawki
1 banan
0,5 łyżeczki soku z cytryny
5 dag maliny
5 dag jagody amerykańskie
1 budyń
wiórki czekolady
bita śmietana

Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 8 minut.
Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić na omlecie. Truskawki przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny  i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć  pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę.