.

poniedziałek, 13 października 2014

Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym


Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce


Składniki.
3 garście sałaty mix
1 udko wędzone
1 burak
3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej

Sos.
1 łyżka oliwki arachidowej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy delikatesowej
sól
pieprz

Wykonanie.
Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać.
Obrany burak pokroić w bardzo cieniutkie paseczki.
Do miski włożyć umytą i osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli.

Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę.


Roladki z kurczaka z pasztetem w boczku


Roulade of chicken with pate


Składniki
2 piersi z kurczaka
8  dag pasztet
6 plasterków boczku
sól
pieprz
papryka

Wykonanie.

Filety z piersi kurczaka rozklepać przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na każdy filet położyć po 4 dag. pasztetu i zwinąć jak de volailla. Każdą roladkę zawinąć w plasterki boczku. Na czas pieczenia, boczek spiąć wykałaczkami. Wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika piec 25 minut.