.

sobota, 4 czerwca 2011

Wachlarzyk z Bakmana.

Bakłażan.


Bakłażan zapieczony
Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości, jajo krzewiaste i  bakman. Pod takimi nazwami występuje ta jagoda. Bakłażan zaliczany jest do owoców. Ma nawet swoje święto obchodzone 10 marca. W wielu krajach obchodzi się Święto Bakmana, któremu towarzyszy zwyczaj jedzenia dużej ilości bakłażanów.Istnieje dużo odmian tych owoców, występujących w różnych barwach.
Bakłażana nie obieramy ze skóry. Pokrojonego solimy i skrapiamy cytryną w celu pozbycia się goryczki .Możemy go smażyć, grillować, zapiekać, panierować. Jako że nie należy do szczególnie aromatycznych, często łączymy go z innymi warzywami, mięsem czy też ryżem.


 1 bakłażan
100g sera pleśniowego typ blue
2 pomidory
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
oliwa
Bakłażan przed zapieczeniem


Bakłażan przekroić w plastry 0,5 cm ,połączone przy szypule. Zacząć 3cm od szypuły.
Plastry posolić i pozostawić na 0,5 h, następnie osuszyć papierem kuchennym. Nacięte plastry, rozłożyć  w wachlarzyk, skropić oliwą i poukładać ser i pomidory. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Na każdy pomidor dodać jeszcze  kilka kropel oliwy.
Ułożyć w maczaniu do zapiekania. Zapiekać w temp. 200oC około 15 – 20 minut. Jeżeli ktoś lubi bardziej przypieczony, przedłużyć czas zapiekania.