.

poniedziałek, 16 marca 2009

Moda na sałatki



Przepis na sukces w kuchni jest prosty: trzeba mieć dobry i sprawdzony przepis.

Trudno się dziwić, są lekkie ,zdrowe i do tego jeszcze kolorowe. Niezależnie od tego czy jedzenie będziemy celebrować używając noża i widelca, czy też pałeczek jak ludność Azji wschodniej i południowej lub palców idąc za przykładem większej części mieszkańców Ziemi – najważniejsze jest to, aby jedzenie nam smakowało i sprawiało radość. W upalne dni nikomu nie chce się gotować, a i apetyt jakby mniejszy. Ale ponieważ coś tam zjeść trzeba, najlepszym wyjściem będzie sałatka – obiad pachnący wiosną. Oczywiście, obiad to obiad. Nie wystarczy parę listków sałaty z łyżeczką oliwy. W porządnej sałatce są jeszcze inne warzywa, bywa mięso i ryby. Nie warto przesadzać z ilością ciężkich sosów majonezowych, bo może się okazać, że niewinna porcja sałatki dostarczyła Ci więcej kalorii niż schabowy z ziemniakami i kapustą.

Zasady są proste:
Po pierwsze : dużo sałaty. Wybieramy nasze ulubione lub te, które akurat mamy pod rękę. Oprócz najbardziej znanej masłowej możemy wykorzystać lodową, rzymską, ukolę, roszponkę itd. Sałatę podrzeć na kawałki ręką ( rukoli i roszponki nie bo mają małe listki ) i wrzucić do miski lub na talerz.
Po drugie : dodatki. Wszystko to, na co mamy akurat apetyt. Może być szynka, kurczak, smażony boczek, tuńczyk z puszki, łosoś wędzony, lub świeży smażony, sery, suszone lub świeże pomidory, grzanki oraz różne ziarna np. sezamu, słonecznika, pinii.
Po Trzecie: sos. Wystarczy wymieszać 3 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżkę octu balsamino i trochę soli. Otrzymanym dressingiem polać sałatę bezpośrednio przed podaniem.

Sałata z grejpfrutem i łososiem

1 sałata lodowa sos . 1 cytryna
2 różowe grejpfruty 4-5 łyżek oliwy
200 g. wędzonego łososia sól, cukier do smaku

Kiedy tylko promienie wiosennego słońca sięgają naszego parapetu wstawiamy cebulę do wody lub ziemi. Spragniona wiosny, szybko wypuszcza długie zielone listki – szczypior. Za oknem jeszcze chłodno, a nasze potrawy pachną latem, bo posypujemy je szczypiorkiem.

Idealny układ do kanapek to: twarożek, śmietana, szczypiorek, przyprawy. Można dodać rzodkiewki.
Wariant drugi – szczypior do jajecznicy. Proste a jakie smaczne.
To było śniadanie, a na obiad proponuję:

Sałatka z kalafiora i szczypioru.

1 kalafior ugotowany podzielić na różyczki
1 pęczek szczypiorku posiekać
1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
Majonez, sól, przyprawy. Składniki wymieszać.

Jak widać wystarczy niewiele czasu i zdrowe, smaczne, wiosenne danie jest gotowe

Żeberka z grilla

Grillowanie na ruszcie. Nazwa grill pochodzi od słowa angielskiego i znaczy piec na ruszcie ,zapiekać. W języku angielskim pojawiło się niedawno i zostało zaczerpnięte z starofrancuskiego słowa gredil, co oznacza ruszt, krata. Moda na przyrządzanie potraw na grillu przyszła z Niemiec.
Na temat doboru brykiet czy węgiel drzewny, technik rozpalania nie będę się rozpisywał każdy robi to inaczej i każdy na ten temat ma swoją teorię. Przypomnę tylko o jednym dopiero gdy rozżarzony węgiel czy też brykiet zmieni się w żar nieco pokryty białym nalotem popiołu , tworzymy z niego równą warstwę i układamy nasze żeberka na ruszt.
Jedno jest pewne późne popołudnie i wieczór to naprawdę świetny pomysł na relaks w towarzystwie przyjaciół przy ruszcie.
Potrawy podawane z rusztu mają charakterystyczny smak, są łatwe do przyrządzenia i są zdrowe bo zawierają mniej tłuszczu .Do grillowania nadają się nie tylko mięsa. Grillować można również ryby, warzywa a nawet owoce.

Składniki:
2 kg żeberek – podzielić na kawałki z 1-2 kostkami
Marynata:
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka ostrego sosu chilli
3 łyżki sosu sojowego kikkoman
2 łyżki miodu ( ja dodaję syrop klonowy)
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
5 posiekanych ząbków czosnku
50 ml ginu albo wytrawnej wiśniówki
3 łyżki oleju
Pieprz ,tymianek, majeranek do smaku

Sposób przyrządzenia:
Pocięte żeberka wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 2 kostek rosołu z drobiu. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie składniki razem .Ostudzone żeberka wkładamy do marynaty na 6 godzin i odstawiamy w chłodne miejsce. Co pewien czas obracamy żeberka w marynacie.
Żeberka osączamy z marynaty i pieczemy na grillu 10-15 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Możemy je podać posypując świeżo pociętym szczypiorkiem.

Pstrąg z warzywami


To eleganckie danie w wykonaniu jest naprawdę banalnie proste. Podane na półmisku, wygląda bardzo efektownie.
Pstrągi najprościej można podzielić na: potokowe, tęczowe i źródlane. Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. Jest rybą bardzo smaczną i zdrową. Po usmażeniu czy ugotowaniu usunięcie ości nie stanowi żadnego problemu. Osobiście bardzo lubię ryby i z żoną Gizelą przyrządzamy ryby na różne sposoby dwa razy w tygodniu. Przypomina mi się powiedzenie żony – „Niech każdy zapamięta – ryba nie tylko od święta !”
Jestem przekonany że każdy sobie poradzi z wykonaniem tego dania. Przypomniała mi się przygoda jaką opowiadał mi kiedyś mój kolega. W wigilię pomagał żonie w kuchni. Na gazie gotował się barszcz z buraczkami. Żona sprawdzała od czasu do czasu widelcem czy buraczki są już miękkie, wyszła na chwilę z kuchni, a Jarek stwierdziwszy że buraczki są już miękkie, odcedził buraki wylewając barszcz do zlewu.

Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości oczyszczone pstrągi
1 marchewka
1 ogórek świeży
1 cukinia
2 gałązki koperku
Trochę masła
Przyprawa do ryb
Trochę oleju do smażenia, 4 wykałaczki, 2 długie patyki do szaszłyków
Sposób wykonania:
Pstrąga czyścimy, usuwamy skrzela i oczy - najlepiej wyciąć kuchennymi nożyczkami. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawą do ryb. Lekko solimy, ponieważ sól jest już w przyprawie. Odkładamy na kilka minut. W tym czasie skrobiemy nożykiem do warzyw długie paseczki z marchewki, ogórka i cukinii. Do pstrąga wkładamy po kilka wiórków masła, małą gałązkę koperku i zeskrobane paski marchewki, ogórka i cukinii. Pstrąga spinamy wykałaczkami. No i teraz nadajemy mu kształt wbijając długi patyk przy ogonie a następnie przy głowie. Tak przygotowane pstrągi kładziemy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i do piekarnika na 20 – 25 minut temp. 220oC. Po 10 minutach skrapiamy ponownie oliwą. Oczywiście po wyjęciu z piekarnika usuwamy wykałaczki i patyki. Możemy podać na sałacie. Nasz pstrąg będzie wyglądał jakby płynął

Tarta ze szpinakiem

Witam serdecznie i bardzo smacznie.
Dzisiaj – Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim.

Tarta (fr.tarte) – jest to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie ( np.z malinami), jak i wytrawne (słone) np. ze szpinakiem.
W naszym przypadku użyjemy gotowego, mrożonego ciasta francuskiego. Przynajmniej będziemy mieli pewność że unikniemy zakalca. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Ta prosta francuska przystawka, podawana na ciepło jest wystarczającym daniem na kolację, a podana z butelką dobrego wina jest wręcz idealnym daniem. Ten okrągły placek jest bardzo efektowną potrawą i wcale po niej nie widać, jak łatwo się ją przyrządza. Gotując we Francji w uroczym hotelu Mariza, w przepięknej miejscowości La Baule nad Atlantykiem, często chodziłem z żoną na romantyczne kolacje przy świecach i zajadaliśmy się tartą z frutti di mare ( owoce morza). Proszę się nie śmiać, z żoną też można chodzić na romantyczne kolacje.
Wielu ludziom szpinak kojarzy się z koszmarem dzieciństwa, ale zaręczam nie w tym przypadku. Przepis na przyrządzenie szpinaku otrzymałem od serdecznego przyjaciela Filipińczyka Lorenzo Diaza .Cała tajemnica doskonałego smaku tej szpinakowej tarty to właśnie to mleko kokosowe.

Składniki:
1 opakowanie mrożone ciasto francuskie
1 opakowanie mrożony szpinak ,najlepiej w liściach. Najlepszy jest świeży szpinak. Należy go pozbawić twardych łodyżek, blanszować 1-2 minuty i posiekać nożem na desce.
5 ząbków obranego i posiekanego czosnku
1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula
1 puszka skondensowanego mleka kokosowego ( do tej ilości użyjemy ½ puszki)
15 dkg. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę
3 jajka roztrzepane
5 dkg .masło
Olej do smażenia, sól ,czarny pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 C. Rozmrożone ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim okrągłą formę o śr.23 cm .naciągając ciasto na brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 10 minut do piekarnika. W trakcie pieczenia podniesie się do góry, ale nie należy się tym przejmować.
Teraz szpinak. W rondlu, najlepiej stalowym, rozgrzewamy 2 łyżki oleju i po chwili dodajemy masło, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym ogniu mieszając od czasu do czasu rozmrażamy szpinak. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to dusimy tylko chwilę. Dodajemy mleko kokosowe, solimy, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową .Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest już prawie gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Z pozostałego ciasta można wykroić paski i ułożyć w szachownicę na wierzchu tarty. Paski posmarować rozbełtanym jajkiem, będą ładne i błyszczące. Nasz placek wkładamy do piekarnika 180 C na około 30 minut. Wyjmujemy czekamy 5 minut, kroimy i podajemy do stołu.

Kurczak po azjatycku


Kurczak po azjatycku – przepis na 2 osoby

2 – 3 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 duża cebula pokrojona w pół plasterki
1 papryka czerwona pokrojona w paski
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cieńkie plasterki
1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cieńkie frytki)
1 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek
1 pomidor pokrojony w ósemkę czyli na 8 części
2 piersi z kurczaka pokrojone w paski
Przyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikoman, słodko-pikantny sos chilli ewentualnie chilli w proszku i szczypta cukru, sól, curry, olej do smażenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzykach .Kurczaka posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku, ale możemy usmażyć również na zwykłej patelni. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski kurczaka ok. 2 minut stale mieszając. Kurczaka zdejmujemy z patelni i trzymamy np. przykrytego folią aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec pomidory i usmażone paski kurczaka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Kurczaka po azjatycku podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele.

Życzę udanych potraw i smacznego