.

niedziela, 21 września 2014

Kurczak tandoori


Chicken tandoori


Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem.

Składniki.
2 udka
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku zmiażdżonego
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka pasty z tamaryndowca
100 ml wody
1 łyżka oleju
Liście sałaty,
2 pomidorki cherry
2 ćwiartki cytryny
½ cebuli

Wykonanie.
W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy.
W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h.
Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki.
Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut.
Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny.
Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.

 W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas.