.

piątek, 14 marca 2014

Japońskie kule na patykach.


Japanese balls on a sticks.

Składniki.
1 pierś z kurczaka
2 plastry sera ementalera
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz 
2 paski papryki
2 paski ogórka
50 g bułki tartej
4 patyki


Ciasto.
50g mąki
1 żółtko
2 łyżki wody
sól
Olej do frytury.



Wykonanie.
Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem.
Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę.
Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto .
Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej.
W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie.
Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min.
Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek.
Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu.
Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych.