.

sobota, 12 lipca 2014

Kwiecista cukinia z krewetkami.


Stuffed zucchini flowers with shrimp.




 
Składniki.
cukinie z kwiatami
3 łyżki serka twarogowego
1 łyżka bazylii
1 łyżka śmietany gęstej 18%
sól, pieprz
100 g krewetek koktajlowych
sos chilli
imbir
czosnek

Wykonanie.
Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami.
Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie, ten etap pominąłem.
Cukinie nakroiłem wzdłuż w plastry.
Serek wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Nadziać kwiaty cukinii.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem.
Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut.
Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie.
Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni.


Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie.