.

sobota, 5 kwietnia 2014

Borek z nadzieniem mięsno-serowym.




Dla tych ,którym znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy.
 
Składniki.

6 płatów ciasta yufka
30dag mięsa zmielonego
1 cebula
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 pomidorków koktailowych
przyprawa Kucharek
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
100g sera feta
3 garście szpinaku
100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego

Sos.
100ml jogurtu
3 łyżki oliwki
2 żółtka
Wykonanie.
Składniki sosu wymieszać.

Przygotować nadzienie mięsne.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki.
Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem.
Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo.
Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne.
Przykryć znowu dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem.
Nałożyć nadzienie serowo szpinakowe.
Przykryć znowu dwoma płatami ciasta. Wierzch polać sosem.
Piec 35min w temp.180stop.

Saha ła hana!