.

wtorek, 7 stycznia 2014

Kaszanka pod żaglami.


Black pudding.


Składniki:

1 duży ziemniak
10 dag kaszanka
2 plastry białej  cebuli
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
sos czosnkowy
olej do smażenia.

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Kaszankę pokroić w plastry i obsmażyć. Na drugiej patelni krótko przesmażyć plastry cebuli i szynki nabite na patyk.  Środek ziemniaka napełnić  sosem czosnkowym, na wierzch położyć obsmażoną kaszankę. Ustawić żagle.

Przepis na sos czosnkowy:
20 dag majonez
10 dag śmietana kwaśna 18%
1 główka czosnek
0,5 cytryna sok
2 dag curry powder
0,5 pęczek koperku
do smaku - sól, pieprz, cukier

Majonez połączyć ze śmietaną. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko zmiksować blenderem.




7 komentarzy:

  1. ojejku jakie pomysłowe!:) genialnie wygląda taka przystawka, a w smaku czuję, że poezja!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wizualnie pięknie. Fantastyczna dekoracyjna przekąska. Myślę, że smakowo też przypadłoby mi do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe i pięknie podane!!
    Super wyglądają takie łódeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe! :) Dawno nie jadłam kaszanki, muszę to nadrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  5. I kaszanka w Twoim wydaniu - smaczną jest.
    Chociaż ja kaszankę lubię, np. na obiad zjeść.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaszaneczka moje ulubiona zresztą pięknie ci wyszła, nic tylko popłynąć w rejs twoimi żaglami :-)

    OdpowiedzUsuń