Black pudding.
Składniki:
1 duży ziemniak
10 dag kaszanka
2 plastry białej cebuli
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
sos czosnkowy
olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek.
Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Kaszankę pokroić w plastry i
obsmażyć. Na drugiej patelni krótko przesmażyć plastry cebuli i szynki nabite
na patyk. Środek ziemniaka napełnić sosem czosnkowym, na wierzch położyć
obsmażoną kaszankę. Ustawić żagle.
Przepis na sos
czosnkowy:
20 dag majonez
10 dag śmietana kwaśna 18%
1 główka czosnek
0,5 cytryna sok
2 dag curry powder
0,5 pęczek koperku
do smaku - sól, pieprz, cukier
Majonez połączyć ze śmietaną. dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko zmiksować blenderem.
ojejku jakie pomysłowe!:) genialnie wygląda taka przystawka, a w smaku czuję, że poezja!:D
OdpowiedzUsuńWizualnie pięknie. Fantastyczna dekoracyjna przekąska. Myślę, że smakowo też przypadłoby mi do gustu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i pięknie podane!!
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają takie łódeczki:)
Pomysłowe! :) Dawno nie jadłam kaszanki, muszę to nadrobić :))
OdpowiedzUsuńI kaszanka w Twoim wydaniu - smaczną jest.
OdpowiedzUsuńChociaż ja kaszankę lubię, np. na obiad zjeść.
Pozdrawiam serdecznie.
jak dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńKaszaneczka moje ulubiona zresztą pięknie ci wyszła, nic tylko popłynąć w rejs twoimi żaglami :-)
OdpowiedzUsuń