.

środa, 8 stycznia 2014

Ryżowe gruszki.


Pears with rice

Składniki:

100 g ryżu długoziarnistego
1 jajko
25 g parmezanu
50 g sera ementaler
1 łyżka śmietany
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka natki pietruszki
1 liść laurowy
1 pasek skórki cytryny
bułka tarta, mąka do panierki
frytura do smażenia
Wykonanie:
Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić.
Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem  i  wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw.

10 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wyglądają! bardzo lubię ryż, a w takim wydaniu to i dzieci chętnie by zjadły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na talerzu powinno być nie tylko smacznie, ale też ładnie, bo najpierw je się oczami. U Ciebie tak właśnie jest. Gdyby nie monitor, to taką gruszkę zjadłabym od razu. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale boskie w pierwszej chwili myślałam że to gruszki prawdziwe ha ha, a to takie cudo z ryżu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogłam uwierzyć,że te gruszki są z ryżu;) masz super pomysły...zabieram przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe słone gruszeczki! Coś dla mnie! Żeby tylko komentarz zdążył się wkleić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka to odmiana? Wyglądają słodko.

    OdpowiedzUsuń