.

czwartek, 23 stycznia 2014

Hinduski szaszłyk.


30 dag pierś z kurczaka
 
Składniki marynaty:
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka tandoori  masala
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 cm świeży  imbir
1 mała czuszka
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki soli
50 ml oliwy z oliwek
150 ml jogurt naturalny

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).
 Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir  i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem.
1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny.
Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.
 Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos.
Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron.



12 komentarzy:

  1. świetny przepis, wypróbuje go:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności:) wpraszam się na jednego szaszłyczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na zimne dni takie jak teraz są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chris, Ty jak coś zapodasz, to normalnie... ślinka cieknie :D pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja rodzina by się zajadała i to ze smakiem. Fajne aromaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. this is so lovely...on a cold evening imagine a plate of this...yummmmm...such a great combination..:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba zrobię podobne ale spróbuję je upiec na rożnie w piekarniku. Mam nadzieję, że mi się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przenosisz nas w różne klimaty. Ale podobają mi się te Twoje podróże, bo są smaczne, urozmaicone i pachną ... orientem. Pozdrawia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super :) obiecuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adoro queste spezie, ricetta eccezionale, la proverò :)

      Usuń
  10. Wszystkie przyprawy, które lubię: czosnek, gorczyca, imbir i tandoori masala z moją ulubioną kozieradką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny zestaw przypraw :)

    OdpowiedzUsuń