Chicken fricassee.
O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki
,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z
delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się
znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw
nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w
sosjerce.
Składniki.
750 g piersi z kurczaka
1/2 cytryny
1 łyżeczka estragonu
2 ząbki czosnku
1 goździk
kawałek cynamonu
250ml bulionu z kurczaka
250ml śmietanki kremowej
100ml wina białego, słodkiego
100g masła
2 łyżeczki kaparów
2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Wykonanie.
Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem
,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć
mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek
cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać
szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h.
Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać
w cieple.
W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając.
Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3
płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny.
Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać
kapary.
Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami
i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Resztę sosu podać w sosjerce.
Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane
przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra,
sumak, cumin, trawa cytrynowa.
mniammmmmm podoba mi się ten sosik:D
OdpowiedzUsuńpysznie przyrządzone mięso :) wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie:) mniam!
OdpowiedzUsuńfantastycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWszystko dopieściłeś w każdym detalu i mięso i sos. Pyszny sos :)
OdpowiedzUsuńSwietna kompozycja przypraw.....
OdpowiedzUsuń