.

środa, 14 maja 2014

Bananowy placek.


Banana cake.




Składniki.
Ciasto.
5 jajek
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej

Krem.
6 bananów
400ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie.
Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając.
Wlać aromat cytrynowy, wymieszać. Wsypać mąkę  z proszkiem i wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i piec 15 min w temp.170-180stop.

Przygotować krem.
Banany obrać. Część pokroić w plasterki, skropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym cieście.
2-3 banany posiekać .
Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekane banany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku i dodać do kremu, wymieszać.
Krem bananowy wyłożyć na plasterki bananów i odstawić do całkowitego stężenia.

Następnie pokroić w kwadraty i przybrać drobnymi owocami i listkami mięty.

11 komentarzy:

  1. This cake looks delicious, so light and mourish! Perfect for a summer dessert :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto przykuło moją uwagę swoim wyglądem. Świetny przepis. Zapiszę, skorzystam i się pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie tylko jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł. Całkiem smaczny!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Bella presentazione e ottimo gusto. Complimenti !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Que delicia¡¡ tiene una pinta impresionante, todo un placer para el paladar. Un beso.

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicje. Niewyszukane składniki a efekt, że wariuje podniebienie

    OdpowiedzUsuń
  9. Załapałam się na kawałeczek, czy już nie ma ??? Wspaniale wygląda, bardzo apetycznie :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy i przydatny blog. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie.
    www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Grazie della ricetta, l'ho provata ed è molto buona !!! Alla prossima !!!

    OdpowiedzUsuń