.

wtorek, 13 maja 2014

Indyk w " lisiej skórze".


Roulade of turkey.



Jest takie powiedzenie -" Gdzie nie staje wilczej skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca indyka. Udziec,  który kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę  z kurczaka i starczyło.

Składniki.
1,2 kg udziec indyka
1 skóra z kurczaka
2 białe kiełbasy
1 jajko
1 kromka chleb tostowy
10 dag ser mozzarella
1 pęczek pietruszki
50 ml winiak
przyprawa Kucharek
pieprz
zioła prowansalskie
majeranek
1 łyżka miód płynny
50 dag leśne grzyby
15 pomidorki koktajlowe
100 ml śmietana 30%
olej do smażenia

Wykonanie.
Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć  skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości.
Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem.
Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać.
Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni.
Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem.
Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno.
Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos.
Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas  pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować.

Roladę pokroić na plastry i z obu stron rozłożyć sos.

5 komentarzy:

  1. już sam tytuł zachęca do przestudiowania składników;) całość niezwykle elegancka i smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lisia skóra jaka fajna nazwa, i pomysł na skórę z kurczaka. Nadzienie jest bardzo fajne. Podane w towarzystwie grzybków leśnych. to jest uczta dla oka i podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chris bardzo ciekawy przepis- zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń