.

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Schab ze śliwką w sosie curry.


Pork loin with plum sauce curry.


Składniki.
1 kg schab wieprzowy b/k
15 dag śliwki suszone
sól
pieprz
3 ząbki czosnek
1 łyżka majeranek
olej do smażenia

Sos.
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pokrojony imbir
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki cukier palmowy
1 puszka mleko kokosowe
100 ml bulion z drobiu
1 łyżka oleju

W schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.
W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki. Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym majerankiem  i odstawiamy na dwie godziny, żeby schab przeszedł przyprawami.
Następnie schab obsmażamy z każdej strony i  całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa.
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40  minut.
 Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i  kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie.  Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia.

Sos.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać  łyżeczką  curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać mleko kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry schabu. Schab dusić do zredukowania sosu około 15 minut. Podać z ryżem. Bardzo dobrze smakuje ryż długo ziarnisty wymieszany z dzikim.

5 komentarzy:

  1. pyszne połączenie smaków:) taki schabik ze śliwką musiał z tm sosie curry smakować wybornie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosik curry bardzo mi odpowiada twój bo z mleczkiem kokosowym. Schabik ze śliwką pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mięso z owocami to moje ulubione połączenie, danie pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny zestaw i z sosikiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń