Pork loin with plum sauce curry.
Składniki.
1 kg schab wieprzowy b/k
15 dag śliwki suszone
pieprz
3 ząbki czosnek
1 łyżka majeranek
olej do smażenia
Sos.
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pokrojony imbir
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki cukier palmowy
1 puszka mleko kokosowe
100 ml bulion z drobiu
1 łyżka oleju
W schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek
schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do
tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim
nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.
W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki. Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym majerankiem i odstawiamy na dwie godziny, żeby schab przeszedł przyprawami.
W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki. Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym majerankiem i odstawiamy na dwie godziny, żeby schab przeszedł przyprawami.
Następnie schab obsmażamy z każdej strony i całość zawijamy
w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika
190 0C na około 40 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy schab w
folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy
na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć
jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać
na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego
dnia.
Sos.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojony
drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką
curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać mleko
kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry schabu. Schab dusić do
zredukowania sosu około 15 minut. Podać z ryżem. Bardzo dobrze smakuje ryż
długo ziarnisty wymieszany z dzikim.
pyszne połączenie smaków:) taki schabik ze śliwką musiał z tm sosie curry smakować wybornie:D
OdpowiedzUsuńSosik curry bardzo mi odpowiada twój bo z mleczkiem kokosowym. Schabik ze śliwką pyszności :-)
OdpowiedzUsuńExquisito y una deliciosa salsa!!!
OdpowiedzUsuńmięso z owocami to moje ulubione połączenie, danie pycha!!
OdpowiedzUsuńApetyczny zestaw i z sosikiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń