Orange dessert on ice.
Składniki.
1 pomarańcza
2 żółtka
2 łyżki cukru
pudru
2 łyżeczki
żelatyny
1 łyżeczka soku
z cytryny
listki mięty
skórka
pomarańczowa
Wykonanie.
Pomarańczę
przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok.
Wydrążone
połówki wstawić do zamrażarki.
Listki mięty
umyć, posiekać.
Żelatynę
rozpuścić w soku pomarańczy.
Żółtka utrzeć z
cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do
oziębienia.
Dodać 2 łyżki
soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać.
Ubić śmietanę.
Żelatynę i
śmietanę połączyć z masą pomarańczową.
Kremem napełnić
połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika.
Deser
udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony.
Podałem na lodzie.
świetny pomysł z tą miseczką:) szkoda zjadać taka ładna kompozycja:)
OdpowiedzUsuńjadłam takie, pYCHA!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na proste ciasto! jabłkowe! :)
niezwykłe podanie - bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńJestem na diecie zjem tylko lod pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie sięgnęłabym po taką miseczkę :)
OdpowiedzUsuńładnie podane i kolorowo,przyciąga oko
OdpowiedzUsuń