Orange ginger jam.
Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów.
Składniki:
2 kg pomarańczy
35 dag cukru
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 galaretka pomarańczowa
1 Konfiturex
Wykonanie:
Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki
i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu
dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex ,wymieszać
i zagotować, ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier i
galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą
konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem.
Konfiturę wykorzystujemy
do deserów.
Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową.
Konfiturę lekko
podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i
miętą.
Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną.
Do
pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się sprawdzą
wiśnie świeże.
fajny pomysł na pewno nie jest za słodka i świetnie prezentuje się na deserach:D
OdpowiedzUsuńSmacznie już bym jadła
OdpowiedzUsuńPrzepis już jest mój:)) pysznie i tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńale ma piękny kolor, deserek cudny
OdpowiedzUsuń