Potato cake with
cocoa
50 dag ziemniaków
3 jajka
22 dag cukru
5 łyżki kakao
2 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka skórki cytrynowej
Bakalie
Polewa.
5 dag czekolady białej
1 łyżka masła
30 ml kremówki
2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu
Ugotowane ziemniaki przetrzeć.
Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i
ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę
cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto
włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h.
W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać
ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady
.
Keks jest pulchny i wilgotny.
Ziemniaczany! Pierwszy raz słyszę. Super :)
OdpowiedzUsuńJestem na diecie bezglutenowej. Pana kuchnia sprawia ,że bycie na tej diecie może być tylko przyjemnością . Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze coś ciekawego!
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Jestem w trakcie robienia. Myślę że za 2 godzinki wrzucę zdjęcia jak to u mnie wyszło. Pójdzie jutro na deser.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń