.

środa, 29 października 2014

Keks ziemniaczany z kakao


Potato cake with cocoa


Składniki.
50 dag ziemniaków
3 jajka
22 dag cukru
5 łyżki kakao
2 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka skórki cytrynowej
Bakalie

Polewa.
5 dag czekolady białej
1 łyżka masła
30 ml kremówki
2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu

Wykonanie.
Ugotowane ziemniaki przetrzeć.
Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h.
W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady
.


Keks jest pulchny i wilgotny.

5 komentarzy:

  1. Ziemniaczany! Pierwszy raz słyszę. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na diecie bezglutenowej. Pana kuchnia sprawia ,że bycie na tej diecie może być tylko przyjemnością . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie zawsze coś ciekawego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Jestem w trakcie robienia. Myślę że za 2 godzinki wrzucę zdjęcia jak to u mnie wyszło. Pójdzie jutro na deser.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń