.

sobota, 4 stycznia 2014

Noworoczna tarta z pekanami.


Tart with pecans.

Składniki.


2 jajka
260g mąki
sól
150g zimnego masła
2 laski wanilii
80g cukru
300g syropu z buraków cukrowych
180g orzechów pekanów posiekanych
70g orzechów pekanów połówek na wierzch

Wykonanie.

Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg.
Pozostałą część masła czyli 30g roztopić, przestudzić ,dodać ziarenka wanilii,80g mąki, szczyptę soli, cukier i syrop buraczany, ubijać, aż powstanie gęsta masa.
Ciasto posypać posiekanymi pekanami, wylać na nie gęstą masę, a na niej ułożyć połówki pekanów. Tartę piec w temp.220stop.przez 10minut,następnie obniżyć temp. do 170stop.i piec jeszcze 35-40 min. Ciasto wystudzić. Ja podaję z kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami .


9 komentarzy:

  1. Musiała wspaniale chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałości :) Orzechy pekan należą do moich ulubionych. Są takie delikatne. Więc wyobrażam sobie jak musi smakować Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta to niebo w gębie:) Niesamowita!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie porwałabym kawałek tej tarty!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Załapię się jeszcze na kawałeczek?? jak z orzechami to musiała być chrupiąco smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze pekanów orzechów to jest karygodne ha ha. Tarta wygląda pysznie syrop z buraków dodałeś super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią bym spróbowała, nie jadłam nigdy takich orzechów

    OdpowiedzUsuń