.

piątek, 30 sierpnia 2013

Wykwintna przystawka.



Składniki:
1 pomidor concasse
1 puszka tuńczyka w oleju
1 avokado
świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz
odrobina żelatyny

Przygotowanie:
Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu.
Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny.
Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny.
Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną.
Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz).
Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy w obręczy i również schładzamy w lodówce około 1/2 godziny.



12 komentarzy:

  1. rzeczywiście elegancja francja u ciebie:)
    pozdrawiam serdecznie
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Que maravilha!
    Kiss, Susana
    Convido-te a visitar o meu blog e facebook:
    http://tertuliadasusy.blogspot.pt
    https://www.facebook.com/tertuliadasusy

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pięknie ! Jak zwykle piękne i smakowite danie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wykwintna i zapewne bardzo pyszna przystawka:) wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gracias Chris. por saludarme.
    Saludos desde Argentina

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie jest naprawdę pyszne. Świeże, smaczne i oryginalne! Gratulacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To wygląda jak dzieło kulinarne z jakiegoś wypasionego, gwiazdkowego lokalu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Un plato maravilloso, me ha gustado como ha sido presentado.

    YUmmy!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. taka przystawka rzeczywiście pobudza apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. На вид очень привлекательно, надеюсь на вкус он так же хорош)

    OdpowiedzUsuń