.

czwartek, 1 listopada 2012

Zupa krem z dyni Hokkaido.

Na jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci.


Składniki:

40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni
2 ziemniaki
1 kwaśne jabłko
3 pomidory
1 cebula
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 18%
3 łyżki oleju
2 łyżki koperku lub pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
grzanki
i
jeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę.


Wykonanie:

Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć.
Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować.
Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną.
Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować.
Serwować posypaną zieleniną i z grzankami.





niedziela, 28 października 2012

UFO – Latający talerz.


Supergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda się silna ,męska ręka. Dynie "letnie" możemy jadać ze skórką. Polecam młodą dynię Hokkaido o przyjemnym,  kasztanowym smaku. Polecam też, mało rozpowszechniony patison, zwany dynią talerzową. Zielone i żółte miniaturowe patisony są bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni. Owoce patisonów można przyrządzać ze skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane.
Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe.


Patison z grzybami  ( zimowy ).

Składniki:
1 patison
20 dkg świeże grzyby
1 cebula
10 dkg ser grecka feta
Miąższ  z patisona
2 żółtka
Sól, pieprz
Klarowane masło albo oliwa do smażenia

Wykonanie:

Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison ma twardą skórę. Posłużyłem się nożem z ząbkami. Z patisona usunąć pestki, następnie wyciąć miąższ. Pozostawić ½ cm ścianki. Miąższ pokroić w kostkę. Patison włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać pokrojone świeże grzyby oraz miąższ patisona, dusić przez chwilę na patelni. Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami, a następnie z pokrojoną w kostkę fetą. Napełnić patisona, nakryć „czapeczką”. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC i piec około 45 minut.



czwartek, 25 października 2012

Światowej kariery chińskiego agrestu c.d.


100g kiwi zawiera :

0 g cholesterolu, czyli go nie zawiera
2,1 g błonnika
60-70 mg witaminy C
290 mg potasu
15 mg magnezu
32 mg fosforu
czyli powiedzenie  "na zdrowie", przy piciu Irish Coctailu z musem z kiwi, jest słuszne!
Dzisiaj proponuję coś dla abstynentów ,no prawie.

Mus z kiwi.

2 owoce kiwi
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. wody
1/4 szkl białego wytrawnego wina
1 surowe białko
Obrane owoce zmiksować.
Z cukru i wody ugotować syrop (3-5 minut bez przykrycia ) i ostudzić.
Połączyć syrop ze zmiksowanymi kiwi i winem. Dodać białko i ubijać szybko, energicznie mus widelcem.
Gdy pojawią się pęcherzyki (pianka) wstawić do zamrażalnika.
Kiedy mus zacznie się ścinać przy ściankach naczynia, wyjąć i jeszcze raz ubić.
Wstawić ponownie do zamrażalnika, ale pilnować, aby nie zamroził się na lód.
Podajemy w pucharkach z plasterkiem kiwi i wisienką.
Dobrym dodatkiem jest bita śmietana.

wtorek, 23 października 2012

" Dachóweczki "do niedzielnej kawki.








2białka
8 łyżek cukru +1 łyżka
1/4 szklanki mąki pszennej
8 dag masła
1 łyżka porto
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
kilka kropel aromatu cytrynowego














Białka lekko roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać.
Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić.
Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm.
Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć po 3 min, aby nie przypalić.
Gorące ciasteczka nakładać na wałek do ciasta lub inny walec i pozostawić do ostygnięcia.
Otrzymamy słodkie, z pomarańczową nutą, chrupiące dachóweczki.



.

niedziela, 21 października 2012

Ekstrawagancje z chińskim agrestem.


Wyjątkowa uroda chińskiego agrestu, przemianowanego przez mieszkańców  Nowej Zelandii na kiwi, powoduje, że lubimy go wykorzystywać w kuchni. Ten intensywnie zielony owoc z drobnymi, czarnymi i jadalnymi pestkami jest nie tylko piękny, ale smaczny i zdrowy.
Kto raz spróbuje specyficznej i orzeźwiającej kwasowości zawsze wraca do kiwi. Przyrządza się z nich musy, lody, konfitury i chętnie kojarzy się z mięsem. Zawarty w owocach enzym powoduje, że nawet twarde mięso staje się kruche, delikatne i soczyste. Ten sam enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć z żelatyną bo nie skrzepnie. Na pewno niektóre panie się o tym przekonały. Można temu zaradzić, blanszując kiwi.
Przegląd światowej kariery chińskiego agrestu zacznę od przepisu, autorstwa pewnego podchmielonego Irlandczyka, który nudził się przy  barze w Nowej Zelandii.

Irish coctail z musem z kiwi.

1 filiżanka zimnej kawy
2 łyżki śmietanki
0,5 szklanki whisky
1 żółtko
2 owoce kiwi zmiksowane
kostki lodu

Podobno kiedyś znudzony irlandzki marynarz, siedząc po wachcie w barze, postanowił wyręczyć barmana przy mieszaniu koktajli. A, że niestety był już lekko podcięty, zamiast cytryn, zmiksował KIWI. Przelał mus do shakera i dolewał co miał pod ręka. Wystygłą kawę, śmietankę, jajeczko no i oczywiście szklaneczkę czarnego Johnnie Walkera. Dorzucił kostki lodu i trochę bawił się potrząsaniem shakera. Potem nalał sobie coctail z pianką i oniemiał z zachwytu. Sława Irish Coctail dotarła i na nasz kontynent !

piątek, 19 października 2012

Kalafior pod beszamelem.



Składniki:

Kliknij aby powiększyć
1 kalafior
0,5 kg pieczarki
25 dkg. groszek zielony mrożony
20 dkg. ser mozzarella
1 garść posiekanych włoskich orzechów

Przygotować sos beszamelowy:

¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.


Wykonanie:

Kliknij aby powiększyć
Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne małe zwierzątka, a danie jest wegetariańskie. Mięsożercy mogą tę czynność pominąć. Następnie wsypać różyczki do wrzątku, posolić, dodać łyżkę cukru i gotować 5 – 7 minut. Kalafior odcedzić na sicie.
Pieczarki pokroić, jak kto lubi w talarki albo cząstki i obsmażyć najlepiej na sklarowanym maśle.
Zielony groszek blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Dlaczego mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor.

Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni beszamelu. Posypać resztą orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC.  i zapiekać około 25 minut.



środa, 17 października 2012

Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !


Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza.
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem.



Składniki:



50 dag brukselki
1 cebula
1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
sól, pieprz ziarnisty, cukier
Ciasto.
4 łyżki mąki
1 jajko 
0,5 szklanki białego wina
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru, sól.
Olej do smażenia.

Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.


Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
Zapewniam, że tak przygotowana  brukselka jest wyborna.


niedziela, 14 października 2012

Filet z kurczaka z figami i...

Kliknij na zdjęcie,aby powiększyć

Uważam, że duszone i pieczone figi są smaczniejsze niż surowe. W podwyższonej temperaturze zostają uwypuklone ich wszystkie walory smakowe i zapachowe .Dlatego ,dzisiaj ,dla koneserów dań z owocami proponuję danie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym.
Składniki:

2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą
4 figi
1 szalotka
4 plastry cytryny kandyzowanej
4 plasterki imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sól,pieprz
0,5 szklanki wody

Sos figowy z miodem ,imbirem i kandyzowaną cytryną.

Umyte figi osuszamy i dwie z nich kroimy w kostkę.
Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.
Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.

W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop. 10min.

Smażymy doprawione filety z kurczaka .
Podajemy z pieczonymi figami i sosem figowym.


czwartek, 11 października 2012

Figi w sosie karmelowym.


Składniki:

2 świeże figi
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 kawałeczek kory cynamonu
1 plasterek świeżego imbiru
1 goździk
2 łyżki wody
garść malin
2 gałki lodów







Wykonanie:





Figi opłukać i naciąć na krzyż.
Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.
Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.
Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.
Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.

Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!








poniedziałek, 8 października 2012

Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie.


Daktylowce  należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile jest dni w roku. Świeże daktyle są owocem o wspaniałym smaku, niczym nie przypominają suszonych. Są pyszne, pożywne, energetyczne i zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest wspaniale słodki.
W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami.

Składniki na 4 osoby:

2 bakłażany
10 szt. świeżych daktyli
5 dkg masło klarowane
½  papryka czerwona
1 cebula
½ świeży ogórek
2 łodygi seler naciowy
3 ząbki czosnku
3-4 plasterki świeżego imbiru
5-6 pręcików szafranu
Szczypta kolendry
Sos sojowy kikkoman
Sos chili słodko-pikantny tao-tao
½ soku z limonki
Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano.
Sól
12,5 dkg ryż basmati
15 dkg ser mozzarella ( w kulkach)

Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać ras el hanout. Z  braku ras el hanout można dodać po szczypcie bazylii, tymianku i  oregano.
Ugotować ryż. Namoczyć w 2 łyżkach wody kilka pręcików szafranu i po chwili wymieszać z ugotowanym ryżem.
Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i  12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić.
Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa.
Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą.
Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji.
Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki przesmażonych daktyli.
Jako dodatek listki brukselki blanszowane przez 5 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.

Zachęcam do korzystania z jesiennego importu świeżych daktyli, bo naprawdę warto.



piątek, 5 października 2012

Grzybowa mini lasagne.


Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki  po oczyszczeniu i  obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem.


Przygotować sos beszamelowy.


¼ k. masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i  cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.




Makaron włoski lasagne.

Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo czysty ręcznik kuchenny.

Przygotować blachę, taką jak do pieczenia muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Przepędzlować olejem i wyłożyć nimi dno i boki otworów w blasze. Papier powinien trochę wystawać.

Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby  1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość  powtórzyć  jeszcze dwa razy. Wierzch  posypać startym  żółtym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C i zapiekać około 20 minut.




środa, 3 października 2012

Ziemniaczki na hiszpańską nutę.



Ziemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska.





8 małych ziemniaczków lub więcej
1 papryka
100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)
16 czarnych oliwek
oliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku





Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się nie rozgotowały.
Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.
Pozostawić na 30 min.
Paprykę pokroić na kawałki stosowne do ziemniaka i grillować na patelni.
Na każda połówkę ziemniaka położyć kawałek sera, następnie paprykę i oliwkę.
Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić.
Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar.







PS. Jeżeli zaserwujemy jeszcze kawałek mięska i miskę sałaty to mamy elegancki obiadek.
                                Smaczności!

niedziela, 30 września 2012

Wykwintna szarlotka .


2 szkl. maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szkl.cukru pudru
200 g masła 
4 żółtka
piana
4 białka
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej

1 słoik jabłek lub 2
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu

Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.
Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.
Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów.
Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą.
Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę.
Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać !
P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami.

wtorek, 25 września 2012

Papryka opiekana.


Opiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka.




Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb.
Bazylia.
Oliwa do posmarowania papryki.
Sól
Sos chilli z limonką i kolendrą, gotowy ze sklepu.




Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć folią alu.
Papryki układamy na blaszce i pieczemy 45min w temp.200 stop. Skórka powinna być dobrze przypieczona.
Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia.
Usuwamy skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej.
Oczyszczone papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą bazylią.
Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret.
Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka.
Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie nie jest gorsza. Jest delikatna i aksamitna.



niedziela, 23 września 2012

Marokańska sałatka ziemniaczana.


Sałatka jest bardzo prosta, a jej głównym atutem, wg mnie ,jest aromatyczny, delikatny, ale o zdecydowanym smaku sos. Składników sosu sporo ,ale to właśnie one decydują o jego wspaniałym smaku.

7 małych ziemniaków
1 papryka żółta lub czerwona
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.

Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!

sobota, 22 września 2012

Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy ,pulki...


różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż. Dania z ziemniaków nie są nudne i monotonne. Przypominam moje propozycje przedstawione na blogu.




PS. Kliknięcie na przycisk znajdujący się po lewej stronie na początku bloga - "Follow me on Pinspire" - przenosi do galerii moich kulinarnych fotografii.
Kliknięcie na nazwę  Kulinarny karnet Christophera - otwiera galerię.  
Pozdrawiam i zapraszam Christopher.











piątek, 21 września 2012

Jajko w gniazdku.


Ziemniaczanej serii ciąg dalszy.

Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze i atrakcyjnie podane.

2 ziemniaki
4 jajka
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Ugotować ziemniaki w mundurkach, ale uważać aby się nie rozgotowały.
Przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ, zrobić gniazdko, oprószyć solą i pieprzem.
Do gniazdka włożyć kawałeczki masła i wbić jajko, dodać sól, pieprz.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło.
Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy ryb

Zapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity!.

czwartek, 20 września 2012

Ziemniaki au gratin.



Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem.



1 kg ziemniaków
300 – 400 ml śmietany
20 dag sera typu cheddar
10 dag masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz




Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków ,polać śmietaną i posypać częścią sera.
Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną.
Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop.,60min.
Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera.

Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu.





wtorek, 18 września 2012

Pieczone ziemniaki Hasselback.



Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką.
Oliwa do posmarowania ziemniaków.
Masło do polania ziemniaków.
Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól.

Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. 
Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i
posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min.
20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione.
Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.

Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha! 
Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak.

sobota, 15 września 2012

Atrakcyjna dekoracja i nie tylko...


Atrakcyjna dekoracja i nie tylko...

bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru.
Robimy domowe żelki. 
Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania.
Żelki owocowe na bazie soku  np. malinowego.
Żelki kawowe na bazie kawy.
Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu chilli.

Produkcja tych ziarenek kawy czy kawioru nie jest skomplikowana. Przede wszystkim potrzebujemy odpowiedniego narzędzia do tworzenia kuleczek.Ja wykorzystuje plastikowe buteleczki po słodkich sosach, które mają koreczki na zasadzie zakraplacza do oczu.

Żelki kawowe.

50 ml kawy Jacobs - (wystarczą 3 łyżeczki rozpuszczalnej)
3 łyżeczki żelatyny
300-400ml oleju

Olej wlewamy do miseczki i wstawiamy do zamrażalnika do mocnego oziębienia, ale nie zamarznięcia. Można dzień wcześniej wstawić do lodówki  i potem jeszcze na 10 min do zamrażalnika.

Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami wody aby napęczniała, dodajemy rozpuszczoną kawę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Roztwór trochę chłodzimy, ale niech będzie ciepły, żeby w zakraplaczu nie tężał.

Teraz roztworem kawowym napełniamy pojemnik i naciskając wpuszczamy krople do miseczki z zimnym olejem.

Jeżeli chcemy mieć większe kuleczki, to w to samo miejsce wpuszczamy 2-3 krople. Miseczkę z kuleczkami wstawiamy do lodówki na 15min.

Następnie przelewamy przez sitko. Oleju nie wylewamy ,można go dalej wykorzystać.
Odcedzone żelki ,takie otłuszczone możemy przechowywać kilka dni, nie skleją się.
Przed podaniem żelki przelać wodą albo winem. Zastosowanie żelek zależy od naszej twórczej inwencji.

PS. kawę można osłodzić, żelki będą smaczniejsze.




Życzę miłej zabawy.














środa, 12 września 2012

Koszyczek wątróbek.


Koszyczki z ziemniaków:
 
Składniki:
2 duże ziemniaki
1 jajko
Tymianek
Sól
Olej do przesmarowania foremek

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia, następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie  wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły.

Wątróbka z drobiu:
 
Składniki:
40 dkg wątróbka z kurczaka
1 cebula
1 jabłko
Sól
Pieprz świeżo mielony
Majeranek
Olej do smażenia
Masło

Wykonanie:

Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku.

Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków.
 Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.

 Sos czosnkowy:
1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku
125 ml. Majonez
75 ml. Śmietana 18%
1 łyżeczka curry
Szczypta vegety
1 łyżeczka soku z cytryny
50 ml.soku z pomarańczy
1 mały pęczek posiekanego koperku

Wszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy.



wtorek, 11 września 2012

Łososiowy tymbalik.


W starych kucharskich książkach, tymbalikami nazywano pasztety pieczone w cieście. Dzisiaj tymbaliki robi się, przynajmniej w domu, z części produktów pozostałych po gotowaniu np. rosołu – tymbaliki z kurczaka, ryb pod galaretę – tymbaliki z ryby itd.
Przygotowując  łososia w galarecie, gotując wywar, wykorzystuję pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Foremki w kształcie rybki dostępne są w sklepach, ale równie dobrze można  wykorzystać inne np. po jogurtach, serkach, możliwości jest bardzo wiele.
 Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. Osobiście zawsze dodaję 1 łyżeczkę więcej żelatyny na 1 litr wywaru, przynajmniej jestem spokojny, że rybka na talerzu nie odpłynie.