Czas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go
przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię
grillową.
0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka
10 dag płatków migdałowych ,uprażonych
1 puszka fig w zalewie słodkiej
sól
patyczki
Glazura.
100ml oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy ostrej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować w kształt
owalnego lizaka.Posolić.Wstawić do lodówki ,aby później łatwo wbić patyczek.
Przygotować glazurę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Połączyć oliwę z musztardą ,miodem
i cytryną ,dodać czosnek.
Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą
.
Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą
glazurą.
Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach.
Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą
glazury.
Szaszłyczki w migdałach podać z glazurowanymi figami .
Jako
dodatek dla bardziej głodnych proponuję ryż. Możemy zrezygnować z fig na rzecz
innych ingrediencji.
exquisito tu plato, bsss
OdpowiedzUsuńGracias Naroa, ya me he dado una vueltecita por tu blog y también me he quedado, interesante, un saludo Christobal.
UsuńAle pychota, wyglądają obłędnie , muszę koniecznie takie sobie zrobić
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne! taka przekąska zasmakuje każdemu:)
OdpowiedzUsuńAle wymyśliłeś! Świetne te szaszłyki. Na kolację, na przekąskę w sam raz. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńna sam widok od rana jestem już głodna:D mniaaaaaaaaaaamm
OdpowiedzUsuńSzaszłyki obłędne, fajna glazura. Takie na jeden kęs. Również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona glazura! I jak zwykle pięknie podane.
OdpowiedzUsuńUn aperitivo muy rico y fácil de preparar, es muy apetitoso. Un saludo.
OdpowiedzUsuńDelicioso!!!
OdpowiedzUsuńMaravillosa, como todas tus preparaciones... lo haré. Saludos.
OdpowiedzUsuńNo nie, to już dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńa ja oprocz piersi dodaje jeszce boczku, zeby szaszlyczki nie byly takie suche, ostatnie kupilem taki dobry nawet wedozny, producent Kania, nie zanalam, ale jest ok:) wiec dzieki za wrzutke, sa pycha i bardzo oryginalne!
OdpowiedzUsuń