.

wtorek, 6 maja 2014

Zupa sabaudzka.


Soup in cabbage leaves.


Składniki.
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
12 cm por
70g szynka wędzona
1/2 szkl.groszku zielonego
100g sera ementaler
1/2 szkl.orzechów włoskich
1/2 szkl.śmietany 18%
2 łyżki szczypiorku
4 szkl.rosołu
100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej

Wykonanie.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę,
również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy.
Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera.
Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą. Zupa jest gęsta i syta.


6 komentarzy:

  1. zaintrygowałeś mnie tą zupą:) daj spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna zupa, jeszcze takiej nie jadłam, super się prezentuje na tych liściach kapusty!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie wygląda:) zaskakujesz jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaskakujący przepis, bardzo chętne spróbowałabym taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te orzechy mnie w niej intrygują. Bardzo ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń