Pickled plums
1 kg śliwek
węgierek
0,5l wody
0,25l octu 10%
60-70 dag cukru
goździki,
cynamon,
wanilia,
pieprz
Wykonanie.
Śliwki umyć w
ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone
przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne.
Zagotować wodę
z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki i odstawić na 24h.
Następnego dnia
śliwki z marynaty odcedzić i przekładać warstwami do słoja przesypując
warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać
tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i
miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze.
Marynatę octową
przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy.
Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w
przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna
dekoracja innych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz