.

piątek, 10 października 2014

Śliwki marynowane


Pickled plums


Składniki.
1 kg śliwek węgierek
0,5l wody
0,25l octu 10%
60-70 dag cukru
goździki,
cynamon,
wanilia,
pieprz

Wykonanie.
Śliwki umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone  przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne.
Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki i odstawić na 24h.
Następnego dnia śliwki z marynaty odcedzić i  przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze.
Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy.


Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz