.

niedziela, 23 września 2012

Marokańska sałatka ziemniaczana.


Sałatka jest bardzo prosta, a jej głównym atutem, wg mnie ,jest aromatyczny, delikatny, ale o zdecydowanym smaku sos. Składników sosu sporo ,ale to właśnie one decydują o jego wspaniałym smaku.

7 małych ziemniaków
1 papryka żółta lub czerwona
Sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody
3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
0,5 łyżeczki zmielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.

Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Kminek czy kumin, bo kminek to daleko od Maroka; przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak kminek.Kminek jest rośliną powszechnie uprawianą w Maroku.Może być też kumin,ale nada sałatce inny smak.PS.Jestem już jednak stary,niedowidzę nazwy,ale kubki smakowe pamiętają smak kminku.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  2. Wygląda bardzo kolorowo i smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No już sobie to wyobrażam: ciepłe ziemniaczki i ten wspaniały sos!

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się sos tej sałatki ;)

    OdpowiedzUsuń