Japanese balls on a sticks.
Składniki.
1 pierś z kurczaka
2 plastry sera ementalera
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz
2 paski papryki
2 paski ogórka
50 g bułki tartej
4 patyki
Ciasto.
50g mąki
1 żółtko
2 łyżki wody
sól
Olej do frytury.
Olej do frytury.
Wykonanie.
Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać
pieprzem.
Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość
ciasno zwinąć w kulę.
Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto .
Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej.
W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie.
Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty
kolor,około11min.
Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został
patyczek.
Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę
,lub danie główne do ryżu.
Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden
składnik, albo kilka różnych.
świetny przepis i oryginalnie podany :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńAle niespodzianka na talerzu. Oko cieszy i smakuje :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :) nigdy takich nie jadłam!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają, idealne, żeby zaskoczyć gości czymś nowym.
OdpowiedzUsuń