.

niedziela, 12 października 2014

Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym


Peppers stuffed with salmon


Składniki.
3 strąki papryki czerwonej
20 dag łososia lub dorsza
1 kromka chleba tostowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150 ml śmietany kremowej
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki oliwy
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie.
Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron.
Z grubszego końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez 5 minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy.
Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem.
Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać.
Nadzieniem wypełnić strąki papryki.
Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju.
Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce.


Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz