Peppers stuffed
with salmon
3 strąki
papryki czerwonej
20 dag łososia
lub dorsza
1 kromka chleba
tostowego
1 łyżeczka soku
z cytryny
150 ml śmietany
kremowej
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki oliwy
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie.
Strąki papryki
opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć
skórkę. Posolić z obu stron.
Z grubszego
końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez 5 minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować
na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy.
Łososia (dorsza
) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić
cytryną, doprawić solą i pieprzem.
Chleb
rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać.
Nadzieniem
wypełnić strąki papryki.
Lekko oprószyć
mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju.
Papryki wyłożyć
na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce.
Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z
cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz