Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs
Składniki.
1 bakłażan
2 plastry szynki
2 plastry ser z zielonym pieprzem
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia
białe wino
liście bazylii
Sos czosnkowy
2 łyżki majonez
2 łyżki jogurt
sok z cytryny
sól
biały pieprz
Wykonanie.
Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając
nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku.
Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem
i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec
smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry.
Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt
naturalny i przyprawy. Całość wymieszać blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz