.

niedziela, 12 października 2014

Nadziewany bakłażan


Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs


 
Składniki.
1 bakłażan
2 plastry szynki
2 plastry ser z zielonym pieprzem
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia
białe wino
liście bazylii

Sos czosnkowy
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonez
2 łyżki jogurt
sok z cytryny
sól
biały pieprz

Wykonanie.
Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt naturalny i przyprawy. Całość wymieszać blenderem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz