Minced muffins with horseradish and wasabi paste
1 kg mięso wieprzowe
2 jajka
1 bułka
1 łyżeczka śmietany
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
3 łyżki chrzanu
pasta wasabi
olej
mleko
Wykonanie.
Chrzan wymieszać z pastą wasabi. Ilość pasty wasabi
zależy od nas, jeżeli lubimy bardzo ostre jedzenie , dodajemy jej więcej.
Cebule pokroić, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w
mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą
bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajka,
doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z przygotowanego mięsa uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć , na środek nałożyć chrzan
wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia
muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec
wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC.
Są bardzo dobre jako ciepła przekąska. Ja podałem z "żagielkiem" z
kiszonego ogórka.
That looks so delicious :)
OdpowiedzUsuńale fajna alternatywa dla klasycznego mielonego :)
OdpowiedzUsuńPięknie. Wyglądają jak stateczki, łódeczki :)
OdpowiedzUsuńNapewno wyprobuja , bo wygladaja tak apetycznie .. na dodatek moj maz uwielbia i takie miesko i chrzan... Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń