.

niedziela, 12 stycznia 2014

Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami.


Minced pork.


Składniki :

0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
ziemniaki małe długie
frytura

Sposób wykonania :

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.
Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze.


15 komentarzy:

  1. Que doradito y que bueno se ve, saludos
    Sofía

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł akurat mam taki nożyk i leży gdzieś w szufladzie :) W końcu będzie miał swój debiut :D

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne ziemniaki! pierwszy raz takie widzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! jak pięknie zakręcone)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiatraczki są cudne. Ty to masz pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ziemniaki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie te wiatraczki nie chcą za diabła wyjść, dlatego podziwiam Twoje Christopher:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet mam taki nożyk ze spiralką do zrobienia wiatraczków ale jakoś nie wpadłam na to by na patyczku do szszłyków usmażyć .Moczysz przedtem patyki w wodzie ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada ciekawie :))
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  10. to i ja chcę takie wiatraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiatraczki są wręcz fantastyczne. Świetny pomysł.
    O dodaniu śmietany do kotletów nie pomyślałam. Następnym razem spróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ te ziemniaki fantastycznie wyglądają :) wow!!

    OdpowiedzUsuń