.

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Chrupiący makaron - Paccheri.


Paccheri with meat.

Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

10 szt. paccheri
15 dag mięso mielone
5 dag ser żółty mozzarella
1 cebulka
1 łyżka śmietana 18%
1 żółtko
1 ząbek czosnku
oregano
papryka ostra
sól, pieprz

Panierunek:

1 jajko
bułka tarta
frytura do smażenia


Wykonanie:
Paccheri ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.

Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

7 komentarzy:

  1. oj dzięki Kris, a ja właśnie zastanawiałam się nad dzisiejszym obiadem, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie będę teraz spać po nocach, tylko marzyć o takim daniu:D koniecznie muszę gdzieś dostać ten makaron i wypróbować tego specjału! danie wygląda genialnie! Na pierwszy rzut oka można się pomylić i wziąć ten makaron za krokiety:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to musi być smaczne! makaron uwielbiam, a jak z pysznymi dodatkami to już w ogóle niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to efektownie wygląda, z pewnością coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i pięknie!! a jak jeszcze chrupiąco to już na pewno to danie przygotowałeś dla nas:))
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń