Rice salad with fruit.
Ryż ugotować metodą kreolską, jest świetny.
Składniki.
200g ryżu długoziarnistego
50 g ryżu dzikiego
1 łyżeczka masła
2 mandarynki
1 grapefruit różowy
1 pomarańcza
½ ogórka wężowego
½ owocu granatu
Sos.
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cukru pudru
Sól, pieprz
Wykonanie.
W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części
wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z
ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”.
Po 18-20 minutach ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka. Dodać 1 łyżeczkę masła (w tym momencie można wsypać
zioła ,zieleninę) ,delikatnie pomieszać widelcem i pozostawić
na 5 min na maleńkim ogniu.
Osobno ugotować ryż dziki.
Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy
wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu
dodajemy fileciki cytrusów ,wykładamy na
salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka i obsypujemy pestkami granatu.
Zamiast pestek granatu dobra też jest żurawina.
Uwielbiam sałatki ryżowe;)
OdpowiedzUsuńsuper, ale można jak zwykle ugotować ryż? bo ja nie wiem, czy dam radę, tak jak TY... :)
OdpowiedzUsuńTak ślicznie, kolorowo, i smacznie... Poproszę o porcję takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, kolorowo i zdrowo i pięknie podane. Uwielbiam takie sałatki z owocami :-)
OdpowiedzUsuń