Meringue with
black currant.
6 białek
300 g cukru
pudru
1 łyżka octu
winnego
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
sól
500 ml śmietany
36%
2 torebki
śmietan-fix
1 łyżeczka
cukru pudru
1,5 szklanki
porzeczki czarnej
Wykonanie.
Blaszkę o
wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą.
Białka ubić z
solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną.
Ubitą masę
rozsmarować na papierze.
Piec 15 min w
temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni.
Pozostawić przy
włączonym nawiewie jeszcze 5 minut.
W tym czasie
ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki.
Wyjąć z
piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem
ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru.
Papier zdjąć i
bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce.
Pomagając sobie
ściereczką zwinąć roladę.
Właściwie
rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na
gości.
Rada. Zamiast porzeczki można użyć, maliny, jagody, wiśnie itp.
Bella e sicuramente molto buona !!! :) Claudia
OdpowiedzUsuńidealna rolada, zawsze jakoś boję się, że mi się beza połamie:) Muszę w końcu spróbować zrobić taka roladę:)
OdpowiedzUsuńNie połamie się,tylko najwyżej trochę popęka na wierzchu.Jest dosyć elastyczna,w środku miękka,a z wierzchu chrupiąca i tu właśnie trochę popęka,jak u mnie.
UsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Pysznie się prezentuje. Poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) idealny deserek dla mnie!
OdpowiedzUsuńWitam Krzysiu po wakacyjnej przerwie. Nigdy nie robiłam rolady bezowej, ale zrobię i to szybko. Czarną porzeczkę uwielbiam do wszystkich ciast- jest właściwie nie do zastąpienia- to bardzo szczególny smakowo owoc. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Rolada rewelacja. Upiekłam i już jej nie ma- polecam Twoim czytelnikom. Wstawiłam Krzysiu na mojego bloga.
UsuńDziękuję i pozdrawiam.
Nic nie sprawia autorowi większej przyjemności,jak jego przepis wprowadzony w czyn z dobrym efektem.Dziękuję i pozdrawiam.
Usuńa ja nie wiem czy ona się zwinie,ale spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie obawiaj się. Zwijasz roladę leżącą na ściereczce i tą ściereczką zawijasz.
UsuńRolady bezowej nie robiłam, mam obawy, czy nie pokruszy się przy zwijaniu. Ale Twoja wygląda niebiańsko :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńZawsze troszeczkę popęka na wierzchu,ale możesz docisnąć delikatnie.Wstawisz zawiniętą w papier do lodówki i nawet następnego dnia będzie wspaniała .Moja też jest trochę popękana i to jej urok.Zawsze można zrobić jakąś polewę jeżeli bardzo Ci to przeszkadza.Pozdrawiam.
UsuńIdeale połączenie smaków! Kwaśna porzeczka i słodziutka beza. :)
OdpowiedzUsuń