Minced pork.
Składniki :
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
ziemniaki małe
długie
frytura
Sposób wykonania :
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.
Sposób wykonania :
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.
Ziemniaki
nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można
spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy
ziemniak na patyku i smażymy we fryturze.
Que doradito y que bueno se ve, saludos
OdpowiedzUsuńSofía
te ziemniaki... mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł akurat mam taki nożyk i leży gdzieś w szufladzie :) W końcu będzie miał swój debiut :D
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ziemniaki! pierwszy raz takie widzę:)
OdpowiedzUsuńwow! jak pięknie zakręcone)))
OdpowiedzUsuńKolejny świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńWiatraczki są cudne. Ty to masz pomysły :-)
OdpowiedzUsuńziemniaki wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńA mnie te wiatraczki nie chcą za diabła wyjść, dlatego podziwiam Twoje Christopher:)
OdpowiedzUsuńNawet mam taki nożyk ze spiralką do zrobienia wiatraczków ale jakoś nie wpadłam na to by na patyczku do szszłyków usmażyć .Moczysz przedtem patyki w wodzie ?
OdpowiedzUsuńWyglada ciekawie :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
to i ja chcę takie wiatraczki :)
OdpowiedzUsuńWiatraczki są wręcz fantastyczne. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńO dodaniu śmietany do kotletów nie pomyślałam. Następnym razem spróbuję. Pozdrawiam :)
ależ te ziemniaki fantastycznie wyglądają :) wow!!
OdpowiedzUsuń