a może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ?
Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i
słodyczy.
Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs.
Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem.
1 persymona
2 udka kaczki
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek
150 ml wina czerwonego
Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i
zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia
żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego
dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry
persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim.
Udka serwować ze smażoną persymoną i
chińskim sosem śliwkowym.
jakie mega pyszności:) w planach mam pierś z kaczki,puree i myślę nad sosem. Mała wskazówka ??
OdpowiedzUsuńU mnie jako Kaki i mogłabym je jeść bez końca, podobnie zresztą jak lychee- uwielbiam :) przepysznie to wygląda, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZnam ten owoc jako kaki. Bardzo smaczny. Przyznam się, że nie piekłam kaczki. Może to jest wyzwanie dla mnie i czas, żeby zrobić. Dziękuję za ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOj na taką kake to bym się chętnie wprosiła ,ale za daleko szkoda :( Pieknie podane :) Bużka :* Ewa :)
OdpowiedzUsuń