.

niedziela, 20 października 2013

Pulpety ziemniaczane z niespodzianką.



A niespodzianka jest milutka, żółciutka ,wylewająca się skromniutko ,bo sama też jest niepozorna ,ale bardzo ważna na drodze prokreacji .





1 kg ziemniaków
2 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku
6 jajeczek przepiórczych






Jajka przepiórcze gotować  2 min ,nie dłużej i natychmiast przełożyć do naczynia z lodowatą wodą.
Z ziemniaków ,masła ,śmietany i przypraw zrobić puree .
Jajeczko umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej.

Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej się opieką.

Podawać np z sałatą zieloną ,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką.








17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. I niesamowite jest to, że udało Ci się zachować płynne żółtko - uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! uwielbiam ziemniaki i uwielbiam jajka, a podane w taki sposób muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie udało Ci się z tą niespodzianką. Bardzo oryginalne danie. Jestem pod wrażeniem Twojego pomysłu i wykonania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastiko, koniecznie trza mi zrobić to....
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł rewelacja:D czegoś takiego jeszcze nie widziałam:) brawa za boski pomysł, bo danie baaardzo smakowicie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 2009 robiłem trochę trudniejsze jajka tz. eklery we frytkownicy. Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  6. Płynne żółtko, to coś, co bardzo lubię. Rewelacyjny pomysł i kuszący wygląd dania :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tym płynnym żółtkiem to mistrzostwo świata Krzysiu.. ja jak nic bym miała zrobione na twardo ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko jak przeczytasz,jak się to robi,to na pewno dasz radę.Pozdrawiam Krzysztof

      Usuń
  8. o rany jaki znakomity pomysł na krokiety z niespodzianką:) można zachwycić gości:) rewelacyjny pomysł i wygląda również bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Que maravilla de albóndigas de patata, creí que me iba sin comentar porque tardo én salirme el traductor, pero menos mal que cargó perfectamente, una auténtica delicia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchas gracias y bienvenida.Un saludo Christopher

      Usuń
  10. ¡Qué receta más deliciosa, me ha encantado la combinación de alimentos!
    Besos y feliz semana a ti y a tus seguidores.
    http://comerespecial.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias Rosa, ya me he dado una vueltecita por tu blog y también me he quedado, interesante, un saludo Christopher

      Usuń
  11. Rewelacyjny pomysł! Na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Encantada de conocer tu blog y tus estupendas recetas. Nos vemos. Saludos.

    OdpowiedzUsuń